Diensten

De diensten van Dierenkliniek Leerdam

Diensten

Als uw dier ziekte of andere problemen ondervindt is het stellen van een juiste diagnose een vereiste. Een juiste diagnose kan bijvoorbeeld vastgesteld worden door middel van bloed- en/of urineonderzoek, microscopisch onderzoek en/of röntgenfoto’s. Indien er een juiste diagnose is gesteld kan er een passend behandelplan opgesteld worden zodat we uw dier zo goed mogelijk kunnen helpen. Veel van de onderzoeken kunnen in onze kliniek uitgevoerd worden. Hierdoor ontvangt u een groot deel van de uitslagen binnen één dag of zelfs al tijdens het consult.

Laboratorium

Bloedonderzoek

In de kliniek kan een standaard bloedonderzoek uitgevoerd worden. Door middel van een standaard bloedonderzoek kan de dierenarts een goed beeld krijgen van de functies van de organen, zoals bijvoorbeeld de lever en nieren. Indien er een uitgebreid bloedonderzoek uitgevoerd moet worden, kunnen wij het bloed opsturen naar een extern laboratorium. Deze uitslag is binnen enkele dagen bekend.

Urineonderzoek

Wanneer uw dier last heeft van incontinentie, veel drinkt of plast, of pijn lijkt te hebben met plassen, kan er een standaard urineonderzoek gedaan worden. Door middel van een urineonderzoek kan bijvoorbeeld een blaasontsteking uitgesloten worden. Met ochtendurine kunnen wij het urineonderzoek het beste uitvoeren. Tips voor het opvangen van de urine kunt u navragen bij de assistentes. De verse ochtendurine kunt u afgeven bij de balie. Wij zullen dezelfde dag de uitslag aan u doorgeven en een eventueel behandelplan opstellen.

Lukt het u niet om de ochtendurine direct te brengen? Bewaar de urine dan maximaal 3 uur in de koelkast.

Microscopisch onderzoek

Met een microscopisch onderzoek kunnen we bepaalde objecten tot 1000 keer vergroten. Hierdoor kunnen we de kleinste cellen, schimmels, bacteriën en/of parasieten vaststellen die met het blote oog niet te zien zijn. Zowel urine, bloed, huidcellen, ontlasting als tumorcellen kunnen onder de microscoop bekeken worden. Indien het verstandig is voor de gezondheid van uw huisdier om een monster onder de microscoop te bekijken, dan zal de dierenarts dit met u bespreken. Een groot deel van de monsters kunnen zij zelf beoordelen onder de microscoop, u krijgt dan dezelfde dag de uitslag.

Röntgendiagnostiek en echografie

Een mogelijkheid van een aanvullend onderzoek is röntgendiagnostiek. Op een röntgenfoto kunnen organen, botten en vreemde voorwerpen in beeld gebracht worden. Op de praktijk hebben wij zowel de mogelijkheid om röntgenfoto’s van het lichaam en ledematen te maken, als van het gebit.

Met een echografisch onderzoek kunnen de weke delen van uw dier onderzocht worden. Hierdoor kan elk orgaan apart in beeld gebracht worden en kunnen afwijkingen sneller geconstateerd worden. Denk hierbij met name aan de organen in de buik en het hart. Een deel van deze organen kunnen onze dierenartsen zelf in beeld brengen, bijvoorbeeld de blaas en bij dracht. Voor een deel van de echografische onderzoeken van de buik én de onderzoeken van het hart, verwijzen wij u graag door naar een gespecialiseerde dierenarts.

Operaties

Onze dierenartsen voeren verschillende operaties uit zoals castraties, sterilisaties, het verwijderen van bulten en buikoperaties. Deze operaties zullen in overleg met uw dierenarts plaatsvinden.
Elke narcose beschikt over een klein risico. Wij werken met een moderne gasanesthesie zodat de narcose zo veilig mogelijk kan verlopen en wij passen de narcosemiddelen aan op uw dier. Hiernaast worden de ademhaling en hartslag van de patiënten onder narcose continue gemonitord. Voorafgaand aan de operatie wordt uw huisdier lichamelijk onderzocht en is een pre-anesthetisch bloedonderzoek mogelijk om de risico’s van de narcose te minimaliseren. Bij afwijkingen zullen wij dit eerst met u bespreken en indien nodig de operatie uitstellen. In principe vinden de operaties in de ochtend plaats, tenzij anders is afgesproken of indien spoed.
Na de operatie wordt er contact opgenomen met de eigenaar om het verloop van de operatie en verdere nazorg te bespreken. Ook wordt het tijdstip besproken dat uw huisdier weer lekker naar huis mag.

Tweedelijns diergeneeskunde

Een groot deel van de behandelingen en onderzoeken van uw huisdier kunnen wij de op de praktijk uitvoeren. Naast de ‘basis’, ook wel eerstelijns diergeneeskunde genoemd, proberen wij ons ook verder te verdiepen in meer gespecialiseerde diergeneeskunde, tweedelijns diergeneeskunde genoemd. 

Indien wij desondanks toch niet beschikken over de juiste kennis en/of mogelijkheden bij een bepaalde ziekte of behandeling, verwijzen wij u graag door naar een meer geavanceerde kliniek waar ook specialisten werkzaam zijn. Een specialist heeft, naast de opleiding diergeneeskunde, een vierjarige specialisatie-opleiding gevolgd en afgesloten met een Europees examen. Ook wanneer er een CT- of MRI-scan nodig is verwijzen wij u door.

Euthanasie

Helaas komt er een moment waarop u afscheid zult moeten nemen van uw geliefde huisdier. Afscheid nemen is moeilijk, en iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Graag luisteren wij naar uw wensen, zodat u op een gepaste manier afscheid kunt nemen van uw huisdier.
De euthanasie, ofwel het in laten slapen van uw huisdier, kan zowel op de kliniek als bij u thuis plaatsvinden.
Na het overlijden van uw huisdier zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u uw huisdier bijvoorbeeld thuis begraven of kunnen wij een crematie regelen. Wij horen graag wat uw wensen zijn voor uw huisdier na het overlijden, zodat wij u zo goed mogelijk bij kunnen staan in deze moeilijke tijd.

Terug naar De praktijk